Vålådals

fyrkanten

Denna tur startar i Vålådalen, följ kryssmarkeringen mot Stensdalen – Vålåstugan – Lunndörren och sen tillbaka till Vålådalen. Turen går att genomföra i valfri riktning. 

Total längd: 55-59 kilometer (beroende på vägval)
Antal etapper: 4 st vandrings- eller skiddagar
Antal övernattningar: 3 i fjällstuga eller tält
Etappernas längd: 12–16 km (3–8 timmar vandring/skidåkning per dag)
Vatten/mat längs vägen: Leden går förbi vattendrag läs mer om att dricka vattnet här. Butik finns i fjällstugor, kontrollera öppettider.

Vålådalsfyrkanten är en fantastisk rundtur för både den erfarne skidåkaren/ vandraren och för nybörjaren. Turen går mellan 3 fjällstugor i Vålådalens naturreservat och är fin att göra i båda riktningarna, på skidor eller till fots. De mest entusiastiska tar sig runt på randoneeutrustning för att göra toppturer och få sig några fina men korta åk i orörd snö. Mobiltäckning saknas på stora delar av turen, så se till att ladda ner fjällkartor, ev. ljudböcker eller musik innan din färd och meddela dina anhöriga att du inte kommer vara nåbar under färden.

Vålådalsfyrkanten börjar i den anrika och artrika gammelskogen, vars bevarande var det främsta skälet till att Vålådalens naturreservatet bildades. Leden slingrar sig fram genom barr- och fjällbjörkskog och går till stor del i gränslandet mellan kalfjäll och skogsmark och korsar renskötselområde. Här finns tjärnar, vattendrag, myrar och blomsterängar under sommar och höst. På flera platser har inlandsisen påverkat mark med åsar, platåer och sprickdalar och naturen påminner om ett sagolandskap.

Vandringen kan göras i båda riktningarna och dagsetapperna är mellan 12 och 16 kilometer, och du passerar både björkskog och kalfjäll under din färd. Nedan beskrivs rundturen moturs på turskidor.

Vålådalen-Stensdalen
Vålåstugan-Lunndörren-Vålådalsfyrkanten
Lunndörren-Vålådalen-Vålådalsfyrkanten

Övernattning i fjällstuga eller tält

I vår beskrivning föreslår vi boende i fjällstugor, närmare bestämt STF Stensdalen, Vålåstugan och Lunndörren. Samtliga stugor är bemannade av stugvärdar som välkomnar dig och hjälper dig till rättaoch det finns butik där du kan inhandla enklare proviantI Stensdalen och Lunndörren finns bastu som är varm om kvällen (dock stängd på myndigheternas begäran under Coronapandemin) och möjlighet till dopp i bäck finns.

Så här funkar en fjällstuga
I en fjällstuga bor du mysigt och enkelt med självhushåll i flerbäddsrum. Under pandemin har det varit obligatoriskt att förboka plats, men i annan tid är alla som kommer välkomna. Det kan innebära att du får sova i bastun eller under matbordet.

Du som gäst hugger själv ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, lagar egen mat och diskar och städar efter dig. El saknas.Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. Täcke och kudde finns på plats, men du behöver själv ha med dig lakan. I fjällstugorna finns boende för gäster med hund.

Tälta när vädret tillåter
Föredrar du att sova i tält finns lättviktstält till uthyrning samt sovsäckar och liggunderlag. Tänk på att det är många mil att bära, så överväg noga vilket alternativ som passar dig bäst.

Guide
Vill du hellre vandra med guide så hjälper vi dig gärna med våra erfarna guider, kontakta oss på booking@aretravel.se

Vålåstugan-Vålåstugorna-Vålådalsfyrkanten
Stugvärd-fjällstuga

 

Kotte-natur-vålådalenStensdalsstugan-Stensdalen-Vålåfyrkanten

Etapp 1:Vålådalen – Stensdalen

14 kilometer, 3–5 timmars skidtur

Leden till Stensdalen startar vid ledcentralen i Vålådalen, där du följer skyltarna mot Stensdalen direkt till höger, i västlig riktning.  Terrängen är lätt och går mestadels i skog som skyddar mot hårda vindar. Sträckans mer kuperade parti är mellan 10-12 km, innan leden återigen flackar ut  i fjällbjörkskog med enstaka öppna partier och myrstråk. 2 kilometer innan Stensdalenstugorna når du en bro som går över Tvärån.

Stensdalsstugan ligger just nedanför Lillstensdalsfjällets karaktäristiska ”näsa” och är en av Jämtlandsfjällens vackraste stugplatser. Stugan ligger på 750 m ö h och är vackert inbäddad i björkskog. Ån går precis utanför husen och den vedeldade bastun höjer mysfaktorn. 

STENSDALEN FJÄLLSTUGA – efter eldsvådan

Det var en stor förlust när den gamla fjällstugan brann ner till grunden i maj 2010. Istället för att bygga upp en liknande stuga tog STF tillfället i akt för att utveckla en modern fjällstuga som möter dagens och framtidens fjällturisters behov. Även bastun är nyrenoverad. 

Stensdalsstugorna ligger vid Stensån på 800 m höjd strax nedanför trädgränsen i Vålådalens naturreservat. Fjällstugan har 34 bäddar. I storstugan, som invigdes juni 2014 finns 22 bäddar. Mellanstugan har 12 bäddar. Här finns även stugvärdsstuga, bastu, vedbod, sophus, utedass och förråd.

Storstugan innehåller fyra 4-bäddsrum och ett 6-bäddsrum, bäddar i våningssängar. I storstugans allmänna utrymme finns en mysvrå med plats för bäddar på sofforna. Stugan har butik med sortiment large, torkrum, kallfarstu och en köksö med fyra gasolkök. Det finns även något så modernt som avlopp för gråvatten i köket. I mellanstugan finns två rum med vardera sex breda bäddar. Det ena rummet är säkerhetsrum och hundrum. I rummen finns köksutrustning och gasolkök. Dessutom finns hjälptelefon i farstun.

Mobiltäckning Om du går till sophuset eller ned till bastun får du skaplig täckning med Telia-abonnemang. Har du Telenor kan du åka en bit mot Vålåstugorna för att få täckning.

Från Stensdalen går leder till Vålåstugorna och Gåsen, i vår tur väljer vi Vålåstugan.

 

VÅLÅSTUGORNA-utsikt-Vålådalsfyrkanten Vålåstugan-Vålåstugorna-Vålådalsfyrkanten Vålåstugorna-Vålådalsfyrkanten-Vålådalsstugan

SNABBFAKTA

FJÄLLKARTA
Lantmäteriet Z6, 1:100 000

Lantmäteriet Z7, 1: 100 000
Lantmäteriet Z53, 1:50 000
Calazos ”Vålådalen & Lunndörren” 1:50 000

ETAPPENS LÄNGD / TID
14 km / 4-5 timmar

HÖJDSKILLNAD
750 – 902 m ö h (309 m i höjdstigning)

Landskapet på denna tur skiftar från tbjörkskogarna nedanför innan det vackra Lill-Stensdalsfjället till flackt kalfjäll och höglänta myrar.

Från Stensdalens fjällstuga går du i fjällbjörkskog och passerar Stensån, och passerar en varierad terräng till Smällhögsskaftet varpå Ett närmast plant parti utmed Kroktjärnarna och myrmarker följer tills du rundar Vålåvalen. De sista 9 till 10 kilometrarna går strax ovanför trädgränsen.

Vålåstugan/ Vålåstugorna

Mitt ute på fjället på andra sidan Vålåvalen ligger Vålåstugan eller Vålåstugorna, där vyerna från den soldränkta verandan är svårslagna. Stugplatsen ligger 900 möh och har sammanlagt 50 bäddar.

MER OM STF VÅLÅSTUGAN FJÄLLSTUGA

Fjällstugan har två gäststugor med totalt 44 gästbäddar.

Storstugan är en korridorstuga med 24 bäddar i sex 4-bäddsrum, i våningssängar. Ett av rummen utgör butik med ett sortiment av livsmedel , drycker, godis och hygienartiklar (sortiment small).

Gamla stugan har två gästrum med totalt 20 bäddar. Båda gästrummen har kök och vedeldad kamin. I anslutning till respektive kök finns två sovalkover. Ena köket utgör hundrum och säkerhetsrum inkl nödtelefon. Bakom stugan finns plats för ett flertal hundspann.

Fina tältplatser finns runt stugorna. Bastu saknas. Sommartid används Sturebadet i en bäck ca 100 m nedanför storstugan.

Det är dålig mobiltäckning på stugplatsen. Täckning för Telia finns strax ovanför stugan.

Upplev Vålåstugan
Från fjällstugan går vandringsleder i fem riktningar mot Stensdalen, Gåsen, Helags, Lunndörren och Vålådalen,, vår tur går vidare till Lunndörren.

Härifrån kan du även välja mellan olika typer av kortare fjällturer och söder om bron över Härjångsån kan du njuta av rika bestånd av orkidéer och andra fjällblommor. Fiskeintresserade söker sig gärna till Kroktjärnarna och runt Vålåsjön finns spår av stenåldersboplatser och förhistoriska gravlämningar. På Gruvsmällens sydsluttning bröts koppar under en period på 1800-talet och spåren finns fortfarande kvar. Tre kilometer väster om fjällstugan finns mindre vattenfyllda gruvhål och resterna av en gruvstuga i sten.

 

 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Upplev vårvintern med Åre Travel

Evenemang du inte kan missa: Vårvintern i Åre är späckad med evenemang som passar alla smaker....

Nattåg och baggage till Åre?

Att det går att åka nattåg till Åre vet de flesta om, vilket är fantastiskt tycker vi i ett tänk...

Parkering i Åre

Att ta bilen till Åre är en frihet för att kunna upptäcka hela Årefjällen. Det är många som väljer...

Har du hund eller annat husdjur och vill boka boende i Åre?

”Vi älskar djur, klart att din älskling ska med!” Boende i Åre som tillåter hund eller andra...

Åres sommar 2023

Höghöjdsbana i Åre Björnen I Åre Björnen byggs för fullt genom Skistars sommarsatsning ”Skistar...

Jul i Åre

Träffa Tomten på Åre Torg I de snöklädda träden glimmar tusentals juleljus och den magnifika...

Inversion i Åre

InversionAtt vara ovan moln När det är dimma och kyligt i Åre by, kan väderleksrapporten i många...

Vandring genom Trollstigen

Trollstigen i ÅreStart: Ledcentralen vid Timmerstugan/ VM6:an.Slut: Åre FjällgårdenLängd: Ca 1,3...

Lär dig surfa med oss

Under våra surf & träningsresor till Madeira och Sydafrika kommer du få lära dig grunderna i...