Gå i Ronja Rövardotter spår – besök Glupafallet eller Ristafallet

Vart ligger Ristafallet?

Ristafallet är ett av Sveriges största, mäktigaste och vackraste vattenfall och ligger i Hålland i Undersåkers socken mellan Järpen och Åre i västra Jämtland, bara någon kilometer från E14. Fallet som är en del av Indalsälven finns lättillgängligt vid Ristafallets Camping. Betald Parkering finns vid cafét, promenera sedan genom campingområdet fram till Ristafallet och följ stigen ner längs fallet.

Blöta fakta om Ristafallet

Höjd över havet: 355 meter
Bredd: 50 meter
Fallhöjd: 14 meter
Flöde: mellan 100 och 400 m³/s, beroende på årstid

Hela området har formen av en jättelik amfiteater, och en fridlyst, skogbevuxen ö delar av fallet i två delar, den norra och den södra delen vilket bidrar till fallets dramatiska utseende. Ön skärmar av fallets halvor, så att den norra halvan inte går att se från den södra stranden och vice versa. På ön finns det en grotta som går att besöka på vintern när vattenfallet är fruset.

Spelades Ronja Rövardotter in i Ristafallet?

Nej, inte hela filmen, men ett par scener ur ur filmen Ronja Rövardotter spelades  in här.
Astrid Lindgrens film Ronja Rövardotter spelades in från augusti 1983 till juni 1984 på flera olika platser: Jämtland, Dalsland, Bohuslän, Skåne, Stockholm, Oslo.
När Tage Danielsson letade efter miljöer till inspelningen av valde han Ristafallet att gestalta det dånande  “Glupafallet” och det är här som Ronja gör sitt berömda Vårskrik.

Även filmsekvenserna där Ronja och Birk flyter nedströms hållande i en björk är filmade vid Ristafallet, nedströms i älven. Nedströms fallet spelades scenen in där Birk och Ronja räddar sig fast i en björk och till slut tar sig in till strandkanten igen.

Glupafallet

“Ronja och Birk lever vildmarksliv i Björngrottan. Sommaren är så varm att skogen ångar och varje dag badar de älven. Tillsammans de övervinna både vildvittror och Glupafallet, ja till och med tämja hästar. Men vad ska hända när sommaren blir höst, och hösten blir vinter? Då kan de inte längre leva i grottan, men de står heller inte ut med tanken på att återvända till Mattisborgen. Samtidigt drar fogdens knektar åt snaran kring rövarna, och både Mattis och Borka inser att de måste samarbeta – eller gå under. Det drar ihop sig till ett avgörande vilddjursmöte”. Ronja Rövardotter – Glupafallet är den fjärde och avslutande serieboken.

Alla inspelningsplatser:

Tips: Gör som Ronja Rövardotter och Birk – åk Riverboard i Ristafallet!

Gör som Ronja och Birk – åk Riverboard i Ristafallet med guide! Aktiviteten är fysiskt krävandem, vilket jag kan intyga. Jag är väldigt vattenvan, men jag fick mig ändå en riktig “håll käften-upplevelse”, det finns inte någon tuffare aktivitet att göra i Åredalen än att likt Ronja och Birk fara med i Ristafallet.Älven blir ofta över 20 grader varm. Aktiviteten börjar med att man värmer upp med ett par lite enklare simningar under nedanför Ristafallen men snart blir det tuffare. Man simmar på båda sidor av ön som delar vattenfallet, far utför forsen och stoppar i bakvatten och får verkligen lära känna krafterna i forsen, man simmar, surfar, hoppar från klipporna och går bakom en eller två vattenfall. Upplevelsen att gå bakom mäktiga vattenfall är bara det värt hela turen. Den här turen är för dem som verkligen är vattenälskande och tycker om naturnära upplevelser.

Kontakta oss så kopplar vi ihop er med den aktör som erbjuder Riverboard. Do not try it at home 🙂

Fiske och djurliv runt fallet

I Ristafallets fuktiga miljö frodas en speciell fauna med speciella lavar, växter och djur. Det finns både uttrar och bävrar i området runt Ristafallet. Eftersom det är skygga djur är det inte så ofta man får syn på dem men däremot kanske det går att hitta spår efter dem. Kom ihåg att visa hänsyn! Både uppströms och nedströms fallet finns sportfiske efter framförallt öring, och nedströms även harr.

Vandringsled längs Ristafallet

Längs vandringsleden på norra älvstranden nedströms Ristafallet finns Olavs källa, som antas ha släckt medeltida pilgrimers törst på deras färd till Olav den heliges grav i Nidaros i Trondheim.

Nedanför fallet och längs med Indalsälven finns det ett stigsystem med utsiktsplatser som låter dig komma närmare fallet. Både vattenfallet och blandskogen runtom är mycket gamla och unika, och området är därför ett skyddat naturreservat, fridlyst enligt svensk lag.

Ristafallsrundan

Ristafallsrundan är en lättvandrad naturled på cirka 10 kilometer där man kommer nära både vattenfallet och kringliggande natur. Leden går på båda sidor av Indalsälven. Särskilt vackert är det på försommaren när allt är i full grönska och på hösten när löven skiftar färg. Om du vill gå hela Ristafallsrundan kan du följa Pilgrimsleden västerut, där du får chansen att uppleva Älvdalens lugna delar innan du svänger tillbaka efter cirka 4,5 km. Det är lätt att hitta och det finns rödmarkerade trästolpar som visar vägen tillbaka till Ristafallet. Ett annat tips längs vägen är att göra en kort tur till Prästfallet, som ligger ett par hundra meter från Mobron. 

Servering av mat och dryck

Intill vattenfallet ligger Ristafallet Camping & Café som serverar hembakat fika och våfflor. Campingen har även en lekpark med gungor och klätterställning.

Ristafallet-Åre-Travel
Ronja-Rövardotter-Vårskrik
Riverboard-Ristafallet

Boende med bästa läge i Åre

 

Ski in vid Tottliften, VM8an eller Åre by, vi har lägenheter för alla.

 

Vandring-leden-Ristafallet

Är du stugägare och behöver hjälp?

 

Låt våra Mood Managers ta hand om stugan när du inte är här, eller ge dig den service du förtjänar under din semester

Upplev vårvintern med Åre Travel

Evenemang du inte kan missa: Vårvintern i Åre är späckad med evenemang som passar alla smaker....

Nattåg och baggage till Åre?

Att det går att åka nattåg till Åre vet de flesta om, vilket är fantastiskt tycker vi i ett tänk...

Parkering i Åre

Att ta bilen till Åre är en frihet för att kunna upptäcka hela Årefjällen. Det är många som väljer...

Har du hund eller annat husdjur och vill boka boende i Åre?

”Vi älskar djur, klart att din älskling ska med!” Boende i Åre som tillåter hund eller andra...

Åres sommar 2023

Höghöjdsbana i Åre Björnen I Åre Björnen byggs för fullt genom Skistars sommarsatsning ”Skistar...

Jul i Åre

Träffa Tomten på Åre Torg I de snöklädda träden glimmar tusentals juleljus och den magnifika...

Inversion i Åre

InversionAtt vara ovan moln När det är dimma och kyligt i Åre by, kan väderleksrapporten i många...

Vandring genom Trollstigen

Trollstigen i ÅreStart: Ledcentralen vid Timmerstugan/ VM6:an.Slut: Åre FjällgårdenLängd: Ca 1,3...

Lär dig surfa med oss

Under våra surf & träningsresor till Madeira och Sydafrika kommer du få lära dig grunderna i...